Veelgestelde vragen

Meestal wordt de afkorting PV van het Engelse photovoltaic gebruikt. PV-modules zijn zonnepanelen, een PV-systeem is een volledige installatie bestaande uit zonnepanelen, bekabeling, regelapparatuur, koppeling aan batterijen of stroomnet en draagstructuur. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met vele voordelen tegenover energieopwekking met fossiele brandstoffen.

In zonnecellen zitten laagjes silicium. Door licht wordt er elektrische spanning  opgewekt tussen die laagjes. Dat heet een photovoltaïsche reactie. (PV paneel)

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, die vrijwel allemaal gebaseerd zijn op het halfgeleidermateriaal silicium. Bij het kopen van zonnepanelen is het belangrijk dat je begrijpt wat de specifieke voor- en nadelen zijn van elk van deze panelen:

Monokristallijne zonnepanelen: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan in feite uit één kristal. Deze panelen zijn duur, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. Wil je het maximale uit de beschikbare ruimte halen, overweeg dan te kiezen voor monokristallijn.

Polykristallijne zonnepanelen: de cellen in een polykristallijn paneel bestaan uit een meerdere grove kristallen. Dergelijke panelen zijn relatief goedkoop, maar bieden minder rendement per oppervlakte. Heb je voldoende ruimte, dan is dit de meest gangbare optie.

Dunne film zonnepanelen: Dunne film (Thin film) zonnepanelen zijn in opmars. Bij deze panelen is minder materiaal nodig om te produceren. Het rendement ligt van dunne film iets lager t.o.v. de mono en poly cellen. De dunne film zonnepanelen hebben de volgende voordelen ten opzichte van poly of mono zonnepanelen: Strak en egaal (zwart) uiterlijk, minder rendement verlies bij hoge temperaturen en de dunne film panelen hebben minder last van schaduw

De levensduur en de terugloop van vermogen van mono- en polykristallijne typen cellen gaat gelijk op. De levensduur is op dit moment 25 jaar of meer waarbij na 25 jaar 80% van het initiële vermogen wordt gegarandeerd.

Een omvormer zorgt ervoor dat de gelijkspanning die over uw stroombron (de zonnepanelen) levert, wordt omgezet in bruikbare wisselspanning. De omvormer levert de wisselspanning direct aan de stroom verbruikers welke zijn aangesloten op dezelfde fase(s). Mocht het zo zijn dat er meer stroom wordt geproduceerd dan zelf wordt verbruikt, dan wordt deze stroom terug geleverd aan de energie leverancier. Er is dan sprake van salderen.

De beste omvormer kan voor iedereen een ander merk of ander type zijn. Belangrijk is dat de omvormer past bij het aantal en type zonnepanelen. Mocht het zo zijn dat bij een systeem niet de juiste omvormer wordt geplaatst, dan kan dit resulteren in rendement verlies of schade aan de materialen.

Download hier de handleiding voor het instellen van de SolarEdge Wi-Fi verbinding.

Download hier de handleiding voor het instellen van de Wi-Fi verbinding met een GoodWe omvormer.

De omvormer is misschien wel het belangrijkste apparaat van het totale systeem. Welke omvormer het beste past bij uw systeem, dat hangt af van de volgende factoren:

Enkel of 3 fase? Er wordt onderscheid gemaakt in een 3 fase (krachtstroom) of enkel fase omvormer. De meeste woningen hebben een enkel fase aansluiting. Dit betekent 1 hoofdzekering. Bedrijven of grote woningen hebben vaak een 3 fase aansluiting. Dit betekent 3 hoofdzekeringen. Heeft u thuis of in uw bedrijf een 3 fase aansluiting, dan kan hier ook prima een enkel fase omvormer op worden aangesloten. Dit betekent dat de omvormer zijn opgewekte energie alleen levert aan de fase waar op de omvormer is aangesloten. De gebruikers welke zijn aangesloten op de andere fases zullen altijd stroom van het lichtnet vragen en nooit eigen opgewekte stroom consumeren. Een 3 fase omvormer wordt aan gesloten op 3 fases. De omvormer verspreid zijn opgewekte elektriciteit gelijk over de 3 fases. Er kan geen 3 fase omvormer worden aangesloten om een enkel fase aansluiting.

Hoe staan de zonnepanelen?

1 paneel veld : Het meest eenvoudig is een serie van een aantal panelen. Deze serie kunnen we zien als een kring van het aantal zonnepanelen. Het rendement van een zonnepaneel wordt bepaald door de hellingshoek en de oriëntatie. Het is dus belangrijk dat alle zonnepanelen in de serie de zelfde oriëntatie en hellingshoek hebben. We lopen rendement mis als dit niet het geval is. Alle panelen in dezelfde serie hebben het zelfde vermogen als het minst renderende zonnepaneel.

2 paneel velden : Als er sprake is van een woning waarbij we de zonnepanelen verdelen over 2 dakvlakken met verschillende oriëntaties en/of hellingshoeken dan moet er gebruik worden gemaakt van een omvormer welke beschikt over 2 mppt (maximum power point) trackers. Deze mppt trackers zorgen ervoor dat de omvormer de 2 velden onafhankelijk van elkaar behandeld. We hebben hier dus nu 2 onafhankelijke series zonnepanelen. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld een Oost-West situatie.

Panelen met veel verschillende oriëntaties en/of hellingshoeken: Er kan in deze situatie de keuze worden gemaakt om gebruik te maken van meerdere omvormers en dus alles op te delen in kleine paneel velden. Een betere oplossing in deze zijn power optimizers of micro inverters. Deze zorgen ervoor dat het vermogen van ieder paneel maximaal wordt geoptimaliseerd. De zonnepanelen hebben door de optimizers geen invloed meer op elkaar. Alle invloeden van de  hellingshoeken en oriëntaties worden hierdoor teniet gedaan. Daarnaast zijn er nog meer voordelen aan het gebruik van power optimizers of micro inverters.

Als er sprake is van schaduw op het dakvlak waar u zonnepanelen op wilt plaatsen dan is het raadzaam om een aantal zaken goed af te wegen. Houd hierbij rekening met het feit dat schaduwq in de wintermaanden veel verder rijkt dan in de zomermaanden.

Bij een serie geschakeld systeem is er sprake van een aantal panelen wat in 1 serie met elkaar is verbonden. Als er sprake is van schaduw op 1 zonnepaneel in deze serie, dan heeft dit effect op alle zonnepanelen. Mocht het zo zijn dat bijv. op een dakvlak 1 hoek altijd of heel vaak schaduw staat dan kan er beter voor gekozen worden om hier geen zonnepaneel te plaatsen wat deel uitmaakt van een serie zonnepanelen die wel in de zon liggen.

Als er sprake is van veel schaduw en deze schaduw bestrijkt over verschillende tijden verschillende panelen, dan is het slim om hier een systeem toe te passen met power optimizers of micro inverters. Door de power optimizers wordt de invloed van schaduw beperkt tot het paneel waar de schaduw op valt.

Hoofdzekering(en)

Bij de keuze van de omvormer  zal ook rekening gehouden moeten worden met de hoofdzekering(en). Mocht het zo zijn dat het gewenste zonnepaneel systeem een piek vermogen heeft wat de zekering niet kan verwerken, dan zal deze bij vol vermogen steeds uitgaan. Met deze reden kan er gekozen worden om de aansluiting van de woning of het bedrijf te vergroten. Dit kan aanzienlijke kosten met zich mee brengen. Er kan ook gekozen worden om een omvormer te kiezen die zijn uitgaande vermogen begrenst op een vooraf ingestelde waarde.

Voorbeeld:

(enkel fase) Hoofdzekering 25A

De zekering van het zonnepaneel systeem in de meterkast mag dan nooit hoger zijn dan 20A.

18 zonnepanelen van 250Wp

Piek vermogen zonnepaneel systeem: 4500W

4500W : 230V = 19,5A De zekering waarde is afdoende voor het invoeren van dit vermogen.

20 Zonnepanelen van 250Wp

Piek vermogen zonnepaneel systeem: 5000W

5000W : 230V = 21,7A De stroomsterkte is te groot voor de afgezekerde groep.

Naast de factoren die bepalend zijn voor het rendement van het systemen zijn er ook nog andere zaken welke de keuze van het type/merk omvormer kunnen bepalen. Hier bij kunt u denken aan de Kleur van de kast, het merk of communicatie mogelijkheden.

Nee. De onderliggende constructie van het dak moet geschikt zijn om een bevestiging systeem op te plaatsen of aan te hangen.

Voorbeeld:

Een woning met een oud pannen dak heeft oude vast gespijkerde panlatten en tengels. Hier hangt het gehele dak aan. Deze tengels en panlatten moeten ook het gewicht van de zonnepanelen kunnen dragen.

Een groot plat dak heeft voldoend ruimte voor zonnepanelen maar kan de onderconstructie het gewicht van het totale systeem wel aan? Plat dak systemen worden vaak geplaatst met extra ballast. Dit kan soms wel oplopen tot 80 kilo per zonnepaneel. Door bijv. zware sneeuwval kan het gewicht per m2 in dit geval makkelijk oplopen tot 150kilo. Veel constructies van bedrijfshallen kunnen dit gewicht niet aan. Minder ballast plaatsen dan wordt voorgeschreven door de fabriek van het montage systeem is erg gevaarlijk. De kracht van de wind wordt vaak onderschat. In dit soort situaties is het verstandig om te kiezen voor een Low ballast montage systeem.

Daarnaast is het verstandig om te bepalen hoelang de dakpannen of dakbedekking nog mee gaat.

Het is natuurlijk niet handig om een zonnepaneel systeem te plaatsen als na een paar jaar het dak vervangen moet worden.

Dakrenovatie in combinatie met de aanschaf van zonnepanelen?

Pannendak

De zonnepanelen worden altijd gemonteerd in de zelfde dak helling als het dak zelf. De panelen kunnen liggend (landscape) of staand (portrait) worden gemonteerd.

Op het dakbeschot of de tengels wordt help hout geplaatst. Op dit hulphout worden haken gemonteerd welke met een opstaande flens onder de pannen uit komen. Hier op wordt een rail gemonteerd waar uiteindelijk de panelen op vast geklemd worden.

Sommige dak zijn geschikt voor het gebruik van panlathaken. Hier wordt een haak geplaatst welke klemt om de dakpan en panlat. (er wordt dus niet geschroefd)

Plat dak

De meeste plat dak systemen hebben een hellingshoek van 15 graden. Ook hier kunnen de panelen landscape of portrait gemonteerd worden. De meeste plat dak systemen zijn opgebouwd met profielen waarmee de zonnepanelen landscape worden geplaatst. De frames worden geplaatst met ballast om wegwaaien of verschuiven te voorkomen. In sommige gevallen worden de frames verlijmd met de dakbedekking. Schroeven in dakbedekking wordt vermeden om lekkage te voorkomen.

Het aantal benodigde zonnepanelen om uw jaarverbruik af te dekken hangt af van de stroom verbruikers in de woning.

Kijk in onze prijs tabellen om te zien welk systeem past bij uw jaarverbruik.

elektriciteitsverbruik-naar-huishoudsgrootte

De terugverdientijd van uw investering hangt af van een aantal factoren:Locatie, oriëntatie, hellingshoek, type zonnepaneel, type omvormer en de omgevings-invloeden.

Zie hier een voorbeeld van een systeem op een woonhuis:

Locatie: Amersfoort
Oriëntatie: Zuid
Hellingshoek: 30°
Type zonnepaneel: JA Solar  Mono (Black)
Omvormer: Omnik 3.0TL2
Kosten voor het systeem + Montage/installatie : € 3.600,00  (excl. BTW)
Jaaropbrengst: 2800kwh

Bij een gemiddelde kwh prijs van € 0,21 bespaard u € 588,00 per jaar.
€ 3.600,00 / € 588,00 = een terug verdien model van 6,1 jaar.

Salderen staat voor het 1 op 1 verrekenen van uw eigen opgewekte kwh’s, het verbruikte aantal kwh’s en de afgenomen kwh’s van de energie leverancier.

Voorbeeld:

U verbruikt per jaar 3.000kwh

U wekt met uw zonnepaneel systeem op: 3.000 kwh.

U betaald alleen de vastrecht aansluiting van de energie leverancier en daarnaast niets.

Voorbeeld:

U verbruikt per jaar 3.000kwh

U wekt met uw zonnepaneel systeem op: 2.500 kwh.

U betaald 500 x € 0,21 =  € 105,-  en de vastrecht aansluiting van de energie leverancier.

Voorbeeld:

U verbruikt per jaar 3.000kwh

U wekt met uw zonnepaneel systeem op: 3.200 kwh.

U ontvangt 200 x € 0,08 =  € 40,-  en betaald de vastrecht aansluiting van de energie leverancier.

Hulp of advies nodig? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op of vraag een offerte aan.